Lubisz grillować ? Ten przepis sprawi że grillowanie nabierze całkiem innego wymiaru!

Żeberka po azjatycku z grilla

Składniki

  • 1 – 1.5 kg żeberek wieprzowych – polecam z  Mięsna Paczka – jest to najwyższej jakości mięso z Polskich gospodarstw, gdzie jest chów bez antybiotyków i hormonów, kupujesz przez sklep internetowy i kurier dostarcza prosto pod drzwi elegancko zamrożone i spakowane produkty. Z kodem SAMBOR  – 10% na pierwsze zakupy.

Składniki na sos

  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki erytrytolu lub ksylitolu
  • 2 łyżki octu ryżowego lub jabłkowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka papryki ostrej lub słodkiej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki skrobii ziemniaczanej
  • 1/2 szkalnki napoju migdałowego

     Instrukcje:

    Przygotowanie żeberek:

    • Żeberka dokładnie opłucz i usuń nadmiar tłuszczu, jeśli to konieczne. Do dużego garnka wlej 2l. wody, dodaj łyżkę soli, włóż żeberka, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu około 30-40 minut.

    Przygotowanie sosu

    • W garnku wymieszaj wszystkie składniki : napój migdałowy, czosnek, imbir, sos sojowy, koncentrat pomidorowy, erytrytol, ocet, oliwę, paprykę i pieprz. Doprowadź do wrzenia na małym ogniu. Do szklanki odlej pięć łyżek sosu, dodaj skrobie i dokładnie wymieszaj, następnie wlej ponownie do garnka z sosem, gotuj przez chwilę mieszając. Gdy zgęstnieje zestaw z ognia.

    Przygotowanie grilla:

    • Rozgrzej grill do średniej temperatury. Jeśli używasz grilla węglowego, upewnij się, że węgle są dobrze rozżarzone.

    Grillowanie żeberek:

    • Wyjmij żeberka z wody, osusz a następnie włóż na chwilę do sosu, wyjmij i pozwól, aby nadmiar sosu odciekł. Sos zachowaj na później.
    • Grilluj żeberka na średnim ogniu przez około 30 minut, obracając je co 10 minut. Żeberka powinny być miękkie i dobrze przypieczone – nie spalone.

    Podanie:

    • Po zdjęciu żeberek z grilla, włóż je do garnka z sosem i dokładnie wymieszaj, posyp posiekanymi dymkami, prażonym sezamem i świeżą kolendrą. Podawaj natychmiast, najlepiej z surówką z białej kapusty lub w towarzystwie sałatki z pomidora, ogórka, papryki, cebulki i kolendry.

    Żeberka po azjatycku z grilla to pyszne danie, które zachwyci swoim bogatym, słodko-słonym smakiem. 

Ważne aby żeberka zjeść w towarzystwie warzyw gdyż jest to dość tłusty rodzaj mięsa, nie bójmy się tłustych mięs i ryb, jeśli dbasz o linie i zdrowie dobrze komponuj posiłki oraz unikaj dodatków węglowodanowych jak białe pieczywo, biały ryż, gorące ziemniaki do większej ilości tłuszczu. 

Połączenie tłuszczów nasyconych i węglowodanów w jednym daniu są dla organizmu problematyczne co opisuje w e-booku „Jedz do syta i chudnij” znajdziesz w nim konkretne informacje jak komponować posiłki, jak łączyć ze sobą składniki aby spalać tłuszcz, oraz wiele niskowęglowodanowych przepisów.

Natomiast w e-booku Bezpieczne grillowanie podczas odchudzania znajdziesz konkretne informacje jak grillować aby chudnąć, jak unikać nadmiaru toksyn,  znajdziesz tam również wiele fit przepisów na grilla.

Smacznego!

 

Masz problemy z nadmiarowymi kilogramami, Brakiem energii? Hashimoto lub insulinoopornością? Mogę Ci pomóc!

Skorzystaj z indywidualnej konsultacji wstępnej kliknij tutaj

Razem osiągniemy Twój wymarzony rezultat!